Μένουμε σπίτι. Τι λέτε θέλετε να παίξουμε ..θέατρο?

Ναι μένουμε στο σπίτι, όλοι μας, για να μπορέσουμε γρήγορα  να βγούμε υγιείς, πιο δυνατοί και με τις νέες εμπειρίες που αποκομίσαμε από την πραγματικότητα του εγκλεισμού..να μπορέσουμε πάλι να αγκαλιαστούμε , να παίξουμε μαζί να γελάσουμε παρέα, να μοιραστούμε τις ιστορίες μας..

Τώρα που είμαστε σπίτι τι λέτε… να δοκιμάσουμε να το πλημμυρίσουμε με τα χρώματα της φαντασίας?

Θέλετε να μεταμορφώσουμε τα αντικείμενα που μας συντροφεύουν καθημερινά, να τα επανανοηματοδοτήσουμε  και να δημιουργήσουμε κόσμους μακρινούς γεμάτους περιπέτειες?

Θέλετε  να πειραματιστούμε με τα σώματα μας, με τη φωνή μας ή με τις ιστορίες που διαβάζουμε?

Το θέατρο Ανατολικά Του Νέστου σας προτείνει κάποιες ιδέες προκειμένου να τις αξιοποιήσετε για να διασκεδάσετε δημιουργικά με τα παιδιά στο σπίτι. Δοκιμάστε το μαζί με τα παιδιά και είναι σίγουρο πως θα νιώσετε πάρα πολύ όμορφα.

Βάλτε μουσική και ξεκινήστε!! Το μόνο που χρειάζεται είναι κέφι και διάθεση για παιχνίδι και επικοινωνία.

Ασκήσεις Σωματικής έκφρασης

-Πάμε να περπατήσουμε σε όλο το σπίτι με διάφορους τρόπους:

αργά, γρήγορα, ήρεμα, θυμωμένα, φοβισμένα, σαν γίγαντες, με τον πιο αστείο τρόπο που μπορούμε να φανταστούμε, με τον πιο περίεργο τρόπο που μπορούμε να φανταστούμε και όπως αλλιώς θέλουμε.

-Ας φανταστούμε ότι το πάτωμα μεταμορφώνεται  σε γυαλί, σύννεφα, σοκολάτα, καυτή άμμο, πάγο, λάσπη, βαμβάκι και ό,τι άλλο σας έρχεται στο μυαλό. Πως περπατάμε? Ας δοκιμάσουμε.

-Τα πόδια μας είναι δεμένα με μπαλόνια που μας σηκώνουν ψηλά, φοράνε βαριές μπότες από σίδερο, γίνονται πινέλα και ζωγραφίζουν παντού ό,τι θέλουν..  τα πόδια μας παρακολουθούν μια ταινία και εκφράζουν τα συναισθήματα τους ,φοβούνται, ενθουσιάζονται, γελάνε κλπ… τα πόδια μας επικοινωνούν..  Να δοκιμάσουμε να μιλήσουμε με τα πόδια μας!!! Μπορούμε να δοκιμάσουμε με όλα τα μέρη του σώματος μας, τα χέρια,  τους ώμους, τα δάχτυλα κλπ

-Το σώμα γίνεται ένα σύννεφο που αλλάζει συνεχώς μορφές.  Γίνεται μια  λαστιχένια κούκλα, ζελέ, ρομπότ, ο ήλιος,  τα κύματα της θάλασσας, ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, δέντρο που ανθίζει, μία μηχανή που παράγει αγάπη, μία μηχανή που φτιάχνει γλυκά και πολλά πολλά άλλα..

-Μπορούμε να παίξουμε με λέξεις και έννοιες και να πειραματιστούμε με το σώμα μας, προσπαθώντας να μεταφέρουμε την αίσθηση και την ενέργεια της λέξης..

π.χ φως, θύελλα, δύναμη, αγάπη, χάδι, προσπάθεια κλπ

–Θέλεις να γίνεις ο πηλός μου? : 

Το σώμα μπορεί να γίνει μία εύπλαστη πρώτη ύλη και με τα χέρια μας να δημιουργήσουμε μορφές, σχήματα, αγάλματα όπως τα φανταζόμαστε. Μπορούμε να δοκιμάζουμε βάζοντας συγκεκριμένα θέματα κάθε φορά.. Π.χ. Θα φτιάξω το άγαλμα της δύναμης.

Πως θα είναι τα χέρια, τα πόδια, η έκφραση του προσώπου?  Σε ποιο επίπεδο θα το τοποθετήσω ? κλπ.  Αξιοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα σας θα βρείτε πολλές ιδέες για να δουλέψετε..

Αυτοσχεδιασμοί με αντικείμενα, έργα τέχνης, φωτογραφίες

-Τι όνειρο είδες εχθές? Θέλεις να παίξουμε τα όνειρα μας? Μπορούμε να τα αφηγηθούμε, να τα ζωγραφίσουμε, να τα κάνουμε παντομίμα, να αυτοσχεδιάσουμε …

-Ας επιλέξουμε ένα τυχαίο αντικείμενο που βρίσκεται στο χώρο μας και με τη φαντασία μας μπορούμε να το μεταμορφώσουμε σε πάρα πολλά άλλα πράγματα. Τι μπορεί να γίνει μία καρέκλα,  μία πετσέτα, ένα κουτάλι, ο καναπές?  Ελάτε να παίξουμε!

– Τώρα πάμε να επιλέξουμε 3 αντικείμενα που φαινομενικά δεν έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία μικρή σκηνική δράση, μία σύντομη ιστορία αξιοποιώντας τα. Τί θα κάνω με έναν φακό, μία μπλούζα και ένα σκαμπό? Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες!!!

-Αν έχουμε πίνακες ζωγραφικής στο σπίτι, ή  βιβλία με έργα τέχνης ή ακόμη και με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορούμε να δοκιμάσουμε με το σώμα μας και αξιοποιώντας αντικείμενα που έχουμε γύρω μας, να τα  αναδημιουργήσουμε. Έπειτα μπορεί ο πίνακας να ζωντανέψει και να παίξουμε μία αυτοσχέδια ιστορία

-Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχουμε όλοι, είτε σε άλμπουμ, κορνίζες ή ψηφιακές φωτογραφίες μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο ερέθισμα για δημιουργικά ταξίδια. Μπορούμε να αναβιώσουμε τις στιγμές, να δημιουργήσουμε νέες ιστορίες με αφορμή μία τυχαία φωτογραφία, να αφηγηθούμε ιστορίες, να επιλέξουμε μια διαφορετική εξέλιξη στη βιωμένη ιστορία.

Θυμάσαι τότε που ήμασταν στη θάλασσα και τρώγαμε παγωτό? Τι θα γινόταν αν ξαφνικά άρχιζε να βρέχει?

Ιστορίες και  παραμύθια

-Τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν να διαβάσουν το αγαπημένο τους παραμύθι ή βιβλίο, με διαφορετικές διαθέσεις και συνθήκες κάθε φορά. Ας διαβάσουμε γελώντας, τραγουδιστά, θυμωμένα, λαχανιασμένα.. σαν κάποιος να μας  κυνηγάει, φοβισμένα κλπ

-Μπορούμε να δημιουργήσουμε το ηχητικό περιβάλλον μιας ιστορίας. Κάποιος διαβάζει ή αφηγείται την ιστορία και οι υπόλοιποι παράγουν τους ήχους . Μία πολύ διασκεδαστική άσκηση, καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας, το σώμα μας και ότι υπάρχει γύρω μας για να δημιουργήσουμε την ηχοϊστορία.

-Μπορούμε να παίξουμε την αγαπημένη μας ιστορία με παντομίμα. Μόνο με κινήσεις του σώματος, χωρίς καθόλου λόγο.

Καλή διασκέδαση!!!!

Πολυξένη Καρακατσάνη

 

kseniΜένουμε σπίτι. Τι λέτε θέλετε να παίξουμε ..θέατρο?